دکتر مهدی یامینی dr yamini | کبد چرب چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟
 کبد  چرب چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

کبد چرب چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

کبد چرب چیست و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

کبد چرب (جگر چرب) از جمله رایج ترین عارضه هایی بوده که امکان ابتلا به آن در هر سنی وجود دارد. این بیماری به دلیل تجمع زیاد چربی در کبد رخ می دهد. امکان دارد افراد مبتلا به این بیماری در همان ابتدا هیچ گونه علائمی را از خود نشان ندهند. البته در شرایط حاد این بیماری، امکان از کار افتادن کبد بسیار محتمل است. در این مطلب از سایت دکتر یامینی فوق تخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی در شهر تهران قصد داریم تا شما عزیزان را با بیماری کبد چرب و روش های پیشگیری از آن آشنا نماییم.

 

در مورد بیماری کبد چرب چه می دانید؟

کبد از جمله مهمترین ارگان های بدن بوده که در سم زدایی، دفع محصولات زائد، تنظیم سوخت و ساز قند و چربی نقش مهمی را ایفا می کند. بیماری کبد چرب به دلیل تجمع مقادیر زیاد چربی در این قسمت از بدن رخ می دهد. در صورت عدم درمان به موقع این بیماری امکان ابتلا به بیماری پیشرفته تر به نام ((سیروز)) وجود دارد. ناگفته نماند که امکان ابتلا به این بیماری در افرادی که به طور مداوم الکل مصرف می کنند، بسیار زیاد است.

 

آشنایی با مراحل ابتلا به بیماری کبد چرب

بیماری کبد چرب مراحل مختلفی دارد. هر فرد مبتلا به این بیماری با توجه به شرایطی که دارد در هر یک از این گریدها قرار خواهد گرفت. این بیماری از لحاظ میزان پیشرفت به مراحل زیر تقسیم بندی می شود. 

1-    مرحله اول بیماری به دلیل عدم مصرف مواد غذایی سالم رخ می دهد. البته این نوع بیماری با رعایت رژیم غذایی مناسب و ورزش به راحتی درمان می شود. 

2-    مرحله بعدی بیماری، پیشرفته تر از مرحله قبلی می باشد. با رعایت رژیم غذایی خاص می توان به راحتی این مشکل را رفع کرد.

3-    مرحله بعدی در واقع هشداری به بیمار بوده که وضعیت او در شرایط نامناسبی قرار دارد. در این وضعیت، بیمار باید با تغییر اصلاح سبک زندگی، ورزش و رژیم غذایی مناسب جهت درمان خود اقدام نماید.

4-    پیشرفته ترین مرحله بیماری کبد چرب به نام ((سیروز)) معروف می باشد. در این وضعیت، درمان های قبلی مفید نبوده و جهت بهبود باید عمل پیوند کبد انجام شود. 

 

آشنایی با روش های درمان بیماری کبد چرب

 

ریسک ابتلا به بیماری جگر چرب در چه افرادی زیاد است؟

امکان ابتلا به بیماری کبد چرب در افرادی که دارای شرایط زیر هستند، بسیار زیاد است. 

•    افرادی که مشروبات الکلی به میزان زیاد مصرف می کنند.

•    افرادی که کاهش وزن سریع را در طول زندگی خود تجربه می کنند.

•    افرادی که از سوء تغذیه رنج می برند.

•    افرادی که چربی خون بالایی دارند. 

•    افرادی که دارای فشار خون بالا هستند.

•    افرادی که به یک سری عفونت های خاص از جمله هپاتیت C مبتلا هستند.

•    افراد مسن

•    افرادی که یک سری داروهای خاص از جمله داروهای مرتبط با بیماری سرطان را مصرف می کنند.

 

روش های پیشگیری از ابتلا به بیماری جگر چرب

در حال حاضر، هیچ داروی خاصی جهت درمان بیماری کبد چرب وجود ندارد. البته یک سری دستورالعمل هایی وجود داشته که با رعایت آنها می توانید از بروز این بیماری به طور موثری پیشگیری نمایید. از جمله کارهایی که باید در این رابطه انجام دهید عبارتند از:

    برنامه رژیم غذایی مناسب برای خود تدوین نمایید. مصرف خوراکی هایی که سرشار از ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا 3 هستند در کاهش چربی های موجود در کبد بسیار تاثیرگذار می باشند. 

    ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. ورزش، یکی از مهمترین عامل هایی بوده که می تواند تاثیر غیر مستقیم بر کنترل قند خون، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و همچنین کاهش وزن داشته باشد.

    کاهش وزن، یکی از بهترین راه حل هایی است که جهت درمان کبد چرب به افراد چاق توصیه می شود. البته در این زمینه نباید زیاد افراط کرد. زیرا کاهش وزن سریع می تواند مهمترین عامل جهت بدتر شدن شرایط بیماری باشد.

    از یک سری داروهای خاص که پزشک برای شما تجویز می کند، استفاده نمایید. به عنوان مثال، داروهای دیابتی می توانند نقش مهمی جهت بهبود این بیماری داشته باشند. مصرف این داروها بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان توصیه نمی شود. 

منابع

-    https://wexnermedical.osu.edu/blog/fatty-liver-disease

-    https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease

 

نظرات

در حال حاضر نظری ثبت نگردیده

دیدگاهتان را بنویسید